Logga in

Logga in
torsdag 16 augusti 2018

Ett perfekt avbrott i vardagen som alla borde testa

SPONSRAT. Vi är ett gäng taggade arbetskamrater som behövde byta fokus och ha roligt tillsammans. Vi hälsade på UniQuest Escape Room i Fålhagen och det kan vara det smartaste vi gjort!

Några veckor innan besöket skickar vi ut en intresseförfrågan. Vilka vill testa så kallade Escape Rooms, ett slags mänskligt spel där man, genom att lösa gåtor, pussel och hitta ledtrådar ska ta sig ut ur ett rum med ett tema inom 60 minuter?

Det tar bara sekunder innan svaren kommer. Ingen vill missa det här!

Peppen är total. Lagen är indelade och man börjar reka, vilket rum kommer man att hamna i? Taktik? Det går inte att ta miste på tävlingsinstinkten. Man vill klara utmaningen att ta sig ut ur ett rum inom 60 minuter. Och allra, allra helst innan de andra gängen i de andra rummen kommit ut.

Dagarna innan vi ska åka skrivs också ett par mejl om att man nog helst inte vill hamna i SAW-rummet. Det får inte bli läskigt …

På plats får vi veta alla förutsättningar, det är lite pirrigt. Det här kommer att bli kul, det känns redan innan vi startat! Några känner varandra utan och innan, har jobbat ihop i mängder av år. Några träffas för första gången.

Vi delar upp oss i tre grupper. I rummet som kallas Pirates blir vi fängslade på ett piratskepp och måste hitta skatten för att ta oss ut. Gänget som tar sig an piratrummet försöker sig på någon form av struktur för att ta sig vidare. Att tänka och göra smarta drag är taktiken. Inget överilat är tanken. Det går bra – en stund. Någon börjar pilla på grejerna i rummet och vips - ännu en ledtråd gör att vi kan gå vidare.
När vi lämnar rummet, en smula frustrerade, kan vi enas om att man nog ibland komplicerar saker och ting lite. Vi kunde ha behövt någon yngre i laget. Eller någon som tänker lite mer som ett barn. Alldeles oavsett var det roligt, och trots frustration så blev det aldrig sura miner utan bara ren skär boost.

Kvartetten som blivit tilldelade det läskiga rummet – SAW, inspirerat av skräckfilmerna med samma namn, får en varsin huva över huvudet och leds in i ett nedsläckt rum. När huvorna åker av är alla fyra fastlåsta med kedjor i rummet. I några sekunder … nåja, kanske till och med en halv minut, står alla fyra där och funderar på hur i hela fridens dar man ska lösa det här? Till slut kommer en loss och kan hjälpa de andra. Det är lite läskigt i rummet. Blod, smuts och likdelar (förvisso av gummi) är ju inte den vanliga miljön man umgås med sina arbetskamrater i.
   Via en skakig tv-monitor får vi veta att rummet kommer att fyllas av dödlig gas om 60 minuter. Det gäller att ta sig ut innan dess.
   Någon är lite harigare än de andra och går mest omkring och petar. Den som vi känner minst visar sig vara tuff och visar vägen till ledtrådar och gåtor med en imponerande fantasi. Åldermannen i gänget löser en gåta de andra nog knappt har förstått än …
   Till slut känner gänget att man är snubblande nära att ta sig ut. Med över 20 minuter tillgodo! Men det tar stopp. Kanske blev vi lite övermodiga? Man hittar inget som helst som ger den sista ledtråden. Det börjar pysa gas från en öppning i en vägg … Vi tvingas, lite motvilligt, att be om en ledtråd. Det visar sig vara den allra enklaste ledtråden, den vi borde ha tagit först av allt.
   Nöjda och uppspelta tar vi oss ut efter 48 minuter. Först av alla! Det känns lite som att vi vunnit VM för ett ögonblick.

Redan innan får vi veta att rummet som kallas The Great Mind är det som kräver mest hjärna. Här behöver man tänka till ordentligt. Det är också rummet som har lägst ”Escape-rate” – det knepigaste helt enkelt. Det stoppar knappast oss. Vi tycker att vi är ganska smarta. Hur svårt kan det vara, liksom?
   Rummet tillhör en kidnappad professor som gömt sitt material. Bara någon som är lika smart som honom kan tolka ledtrådarna och rädda forskningen innan kidnapparna kommer tillbaka …
   Vi visste ju att det skulle vara svårt, så vi tar höjd i våra tankar. Försöker tänka som en världsberömd professor - det är rätt knepigt.
   Vi vrider och vänder, klurar och tänker. Och hittar ledtrådar och löser gåtor. Tänker om.
Och har vansinnigt roligt. Vi tänker högt och då blir det lite lättare. Vi inser att vi kanske tänker FÖR mycket, och det ger oss ett steg till mot friheten.
   Efter några ledtrådar tar vi oss ut och trots att tiden blev lite mer än 60 minuter känner vi oss som vinnare.

Bara minuten efter att alla samlas utanför rummen, börjar vi prata i munnen på varandra. Vilka ska vi ta med hit nästa gång? Familjen? Tjejgänget? Någon kund, kanske?
Alla går därifrån med ambitionen att återvända – snart.

Hen som mejlade och ville slippa SAW-rummet får titta in där en kortis och bestämmer sig på stående fot att det är där familjen umgås nästa helg.

 


 

UPPSALA.COM HÄLSAR PÅ är ett samarbete mellan Uppsala.com och utvalda partners. Den här artikeln är sponsrad.

 

 

Tipsa en vän

Tyckte du att den här sidan var intressant? Här kan du tipsa en vän om den.

// Consent