Logga in

Logga in
söndag 24 juni 2018
sannaglam.jpg

Hundra saker som är bra med Uppsala

Här är mina hundra anledningar till att jag gillar Uppsala. Vilka är dina?

♥ Allt ljus på Uppsala piggar upp i det förbannade mörkret.

Amanda Norén tävlar i truppgymnastik för Uppsalaflickorna. Hon var också med och tog EM-guld under 2016.

Arbetslösheten i Uppsala är lägst i hela Sverige.

Akademiska sjukhuset. Universitetssjukhuset som är ett av de främsta i landet och ett av två som har rikssjukvård för svåra brännskador.

Bageri Brantingstorg är ett givet val när jag och dottern ska ha mys.

BB på väg. Akademiska var tidiga med den här lyxen och omtanken av den nya familjen. Flera i landet har hängt på.

Birdie är Sveriges största ideella datorspelsfestival som i år arrangeras för 27:e året och lockar tusentals till Uppsala och IFU Arena.

Bodil Frick driver Sveriges största kickboxningsklubb för tjejer. Är en grym förebild som Uppsala ska vara stolta över.

Botaniska trädgården är en av Sveriges mäktigaste samling av växter från hela världen. Och platsen där artister från samma värld underhåller oss om somrarna.

Bröderna Norberg. Daniel och Emil är gigantiska på You Tube främst för sina parodier på Melodifestivalen. Kammar hem nomineringar och vinster typ jämt. Och bor i Uppsala!

Carl von Linné är ju egentligen smålänning, men det skiter ju vi i Uppsala i. Han förknippas med vår stad och det är vi så klart malliga över.

Celsiusskolans Idrottsgymnasium är Sveriges största och fostrar stjärnor och lapelare på löpande band, både på och utanför idrottsarenorna.

City. Jag älskar att det är ganska komprimerat och efter att ha sett en del av planerna för hur det ska bli i framtiden älskar jag ännu mer.

Davidssons skomakeri. Ägaren Marcus Davidsson har flera SM-medaljer i skomakeri och lärlingen Ola Sörensson är nu lika bra. Bara i Uppsala …

Domkyrkan – vacker, mäktig och potent. Lockar folk från hela världen.

Ebba Bush Thor och jag har väldigt lite gemensamt när det gäller politik, men hon är ung, kvinna och framgångsrik i gubbklubben Kristdemokraterna. Räcker för mig.

Fadime Sahindal var en vän till mig och den absolut modigaste människa jag träffat. Hennes minne lever kvar och det är både fint och viktigt. Hennes livsöde borde ligga till grund för obligatorisk undervisning i alla grundskolor – i världen.

Feskarns fredagsmyspåse är genialisk. Lyx i kombination med extremt liten handpåläggning är en sjukt smart kombination. Gott som satan.

Flustret – alla har varit där – sedan starten 1842.

Frida Leijon vann den prestigefyllda titeln årets konditor 2016.

Fyrisfjädern är Sveriges bästa badmintonklubb, år efter år.

Fyrisån. Vi har ju inget hav. Men en vacker å och ett å-rum som är en attraktion i sig.

Gamla Upsala högar sägs vara gudarna Oden, Tor och Frejs gravar, men sånt kan man ju inte säga säkert. Klart är att högarna är världskända bland vikingaälskare i hela världen och mystiken i sig räcker långt.

GE Healthcare är Uppsalas överlägset tyngsta företag. Här sysselsätter man hur många som helst och dessutom lockar man hit smarta människor från hela världen.

#getillbaka – stipendiet, grundat av Wasabi Webb för att ge unga företagare ett rejält handtag på vägen.

Gitarrfestivalen är en mötesplats för hela gitarrvärlden. Varje år vallfärdar artister och publik till Uppsala och festivalen, som är Nordens främsta i sitt slag.

Gränbystaden – en stad i staden. Det jag uppskattar är att jag kan uträtta mina ärenden, shoppa, gå till doktorn och njuta på spa på samma ställe.

Gränby 4H är platsen för dig som känner för att klappa en gris eller gosa med en kanin utan att behöva ge dig ut i spenaten.

Gymnasten Lina Sjöberg tog guld i dubbel minitrampolin vid EM i fjol. Hon tog även brons på VM och självklart SM-guld.

Hans Rosling har jag haft förmånen att träffa och lyssna på flera gånger. Så oerhört onödigt att han inte finns med oss längre. Han behövdes.

Ida Dannewitz är 17 år och vann sitt första SM-guld, i parallellslalom, i februari. En Uppsalagoding att lägga på minnet.

IFU Arena hyser Sveriges modernaste hall för friidrott. Det är ingen vild gissning att Uppsala kommer ligga i topp på en betydande del av kommande årsbästalistor framöver.

Indiskt käk är favorithämtmaten i min familj. New India på Bäverns gränd är hovleverantör i familjen Lans.

Johan Ståhl ligger bakom Uppsala Magic & Comedy festival och har fler magiska idéer på G för Uppsala.

Karin Kajjan Andersson rör om i grytorna. Det är det många som gör, men Kajjan gör det med saklighet och finess. Det hatas och kastas skit på henne och hon vänder tålmodigt och intelligent på klena argument och vinner alltid.

Kajorna i stan hatälskar jag. Är rätt skraj för fåglar, men djupt fascinerad när de flyger lågt i flock och gatan blir alldeles mörk och cool.

Kolonistugeområdena i stan. Vi har flera och de är oaser. Jag tillbringar hela sommaren i en av dem och det är himlen på jorden.

Kulturnatten är Sveriges största och arrangeras i år för 28:e gången. I fjol var det 689 punkter på programmet. Imponerande!

Kungsängsliljan är oerhört vacker tycker jag. Jag tipsar er härmed att inte plocka in dem. För då luktar de skit.

Körstaden med Orphei Drängar i spetsen är smeckfull av folk som sjunger i grupp. Det är sedan gammalt och något vi ska vara stolta över.

Lasse Svensson, krogvarianten. Man kan luras att tro att Lasse bara äger lite krogar och gillar Sirius. Så är det inte. Herr Svensson är kompis med alla riktiga kändisar – i hela världen.

Lennakatten är ett underbart och somrigt tidsdokument som går bara några meter utanför mitt hus. Huset skakar varje gång.

Lina Andersson från Güntherska hovkonditoriet vann SM för unga bagare 2016.

Linda Sembrant utsågs till Sveriges bästa back på Fotbollsgalan tidigare i år.

Lindvalls kaffe är ett av företagen som förknippas med Uppsala och som ju faktiskt fortfarande finns kvar på samma plats som när man startade 1912. Dessutom doftar det ju så gott!

Linnébullen signerad Lotta Triller är gigantisk och en lika crazy som genial idé.

Lisa Anckarman kan vara världens godaste människa. Jag tror, på riktigt, att hon ser något gott i alla. Hon är en Sveriges större influencers – det gör henne till en stor förebild för, främst, unga tjejer.

Läget – mitt i smeten, nära Arlanda och därmed nära hela världen. Vi kan kalla det guldläge …

Mattias Klum tar naturbilderna som får hela världen att häpna.

Mammografin på Samariterhemmet. Jag har sprungit in där några gånger och aldrig behövt vänta. Snabbt, proffsigt och varsamt tar de hand om våra 40-plus tuttar.

Maria Strømme är inte bara en världskändis inom nanoforskningen och mamma till supermaterialet Upsalite, hon är dessutom en grym ambassadör för Uppsala!

Matfashionistan Catharina König kammade hem tävlingen Sveriges mästerkock 2016 och är nu en tung pjäs i kockvärlden.

Min favvopoet, Gustaf Fröding, är begravd i och för alltid förknippad med Uppsala. En av många förstås.

Mykonos har funnits på Hjalmar Brantingsgatan sedan 1995 och levererar stans bästa grekiska delikatesser. Jag åker lätt genom hela stan för deras tzatziki.

Niklas Zennström som bland annat grundade Skype, och sålde för miljarder, är utsedd till en av världens mest inflytelserika personer av Time Magazine.

Näckens polska, statyn med snorren som möter alla pendlare utanför Stationshuset i Uppsala. Jag började min historia med Uppsala som tågpendlarunge och blir lika glad varje gång jag säger hej till Bror Hjorths staty.

Ofvandahls har legat på Sysslomansgatan sedan 1880 och har varit en tung pjäs i Uppsala sedan dess.

OK Linné. Orienteringsklubben har fyra löpare, med potential att ta medalj på VM, i landslagstruppen.

Ola Andersson är numera Sveriges fotbollsexpert nummer 1. För mig är han för evigt AIK-hjälten som strippade framför klacken på Råsunda efter sin sista match för 17 år sedan. Jag har nog aldrig varit så hes på hemvägen från Solna.

Owe Thörnqvist fanns redan när jag sjöng Varm korv boogie i mellanstadiet. Låtskatten är dock full av Uppsalahyllningar och jag skulle lätt rösta ja till en staty på Fyristorg.

Parksnäckan gör mig nostalgisk utan att jag riktigt vet varför, men klart är att artist-utbudet på den lilla utomhusscenen om somrarna är imponerande.

Pelle Svanslös, världens mest berömda katt utan svans.

Plåtslagareleverna på Bolandgymnasiet är i princip alltid i final när SM ska avgöras.

Professor Lena Claesson-Welsh, vid Uppsala Universitet, är årets cancerforskare!

Reggaefestivalen som tidigt gjorde Uppsala stort i reggaevärlden är nu tillbaka i stan.

Sevana Bergström, grundare av Tris, Tjejers rätt i samhället, Ronjabollen, och nu flyktingsamordnare på Svenska fotbollförbundet.

Sirius fotboll. Jorå, nu har vi ett lag i herrallsvenskan i fotboll – den största sporten i Sverige. Så självklart egentligen.

Sista april, Uppsalas nationaldag är numera världskänd och lockar mängder av folk varje vår.

Skandionkliniken är Nordens första klink för protonterapi och avancerad behandling av cancer.

Skottens Plast tillverkar möbeltassar i en liten blygsam lokal på Adilsgatan och exporterar över hela världen. Det finns något gulligt med sånt här.

Slottskällans bryggeri har varit med länge och förknippas med Uppsala när de visar upp sig runt om i landet. Sådant är viktigt.

Stadsträdgården är vår oas mitt i smeten.

Storvretas IBK är regerande Svenska mästare i innebandy för herrar och har tagit hem titeln fyra gånger sedan 2010.

Storvretacupen är världens största innebandycup.

Studenterna väller in varje höst. Det berikar så klart vår stad och bidrar i allra högst grad till att vi inte stagnerar eller blir mossiga.

Sunnerstabacken som vi säger. Uppsala Alpina Center som det heter. Hur som helst så är det rätt imponerande att platta Uppsala kan erbjuda utförsåkning med alla tillbehör.

To Die for-räkorna på Frenchi. De friterade. Godast i världen.

Turbo. Ungarna älskar det. Jag älskar att ungarna älskar det. De springer, klättrar och hoppar i timmar. Jag tar en kaffe och jobbar i ett hörn. Win/win kallas det!

UKK gör mig glad! Det var ett jäkla tjafs innan vi fick ett konserthus. Det blev aldrig något allaktivitetshus med replokaler och full fart dygnet runt, men det blev ju bra ändå.

Ultimate freesbee är inte min paradsport, men det ser ju sjukt svårt ut! Damerna i Uppsala frisbee tog SM-guld nyligen. Respekt!

Universitetsdjursjukhuset är Sveriges enda och ett av det största och mest tongivande i Europa.

UNT-cupen i fotboll, Sveriges äldsta fotbollscup för barn och ungdom spelas i år för 69:e gången. Jag har spelat tre gånger. Aldrig vunnit en enda match dock.

UNT Bike Weekend bjuder på en hel helg fylld med cykel för alla åldrar och för folk i olika stadier av fitness. Dessutom är det folkfest i city. Jag gillar ju sånt!

Uppsala Auktionskammare, med Knut Knutsson i spetsen grundades 1731 och är ett av världens äldsta auktionshus.

Uppsala bangolfklubb har nio Europacupguld, varav sju raka, i bagaget.

Uppsala Beer & Whiskey festival slog i år besöksrekord och är numera en av de bästa i Europa.

Uppsalaflickorna är Uppsalas största idrottsförening med åtets rekordantal 2 292medlemmar.

Uppsala Universitet är ett av Europas främsta lärosäten och gör att vi kan skryta med en hel bunt statsministrar, regenter och andra storheters koppling till Uppsala.

Uppsalaveckan platsar så klart här. Vecka 27 – glöm aldrig det!

Uppsalavimmel Awards har i sin treåriga historia lyft företag och folk i Uppsala som inte alltid uppmärksammas. Dessutom under festliga former. Bra kombo kan man konstatera.

Uppsala slott dominerar staden och är en tung pjäs i Sveriges historia. Dessutom är det rosa – favoritfärgen!

Upsala tonic. Gin och Tonic har aldrig varit så hippt, eller gott, som nu. Tacka tre unga apotekare från Uppsala för det!

Verkstaden. Livsmedelsverket och Läkemedelsverket bor i Uppsala. Och varför skulle de inte göra det?

Veronica Maggio är så stor man kan bli i Sverige. Musikfostrad på kommunala musikskolan i Uppsala.

Vaksala Torg gillar jag. Sjuder av liv. Torghandel, loppis och folkliv behövs på båda sidor om järnvägen och nu finns det ju det.

Villfarelser, bilderna med de cyniska och helt klockrena texterna knåpas ihop i Uppsala. Jag avgudar dem!

Välkommen hit, välkommen hem. Vi ska vara stolta över att vi har en bra slogan som möter vid infarterna. Vi kunde ha bott i Vingåker och haft "En promille kan inte ha fel!"

Vi växer så det knakar. Det byggs bostäder i en rasande takt i vår stad och ändå står folk i kö för att flytta hit. Vi är helt enkelt grymt poppis!

Welcome Uppsala fortsätter att förse oss med internationella storstjärnor på de scener staden har att erbjuda. Det tackar vi så klart för!

White guide. Uppsala har nio restauranger med på listan över Sveriges bästa: Aaltos, Dryck och Mat, Frenchi, Hambergs, Jay Fu, La Parilla, Peppar Peppar, Stationen och Villa Anna.

30/30-listan där vi lyfter Uppsalas 30 mest profilstarka personer under 30 år är en succé. Det är dags att börja fundera ut vilka som platsar på årets lista redan nu ...

 

Tipsa en vän

Tyckte du att den här sidan var intressant? Här kan du tipsa en vän om den.

// Consent