Logga in

Logga in
måndag 23 juli 2018
sannaglam.jpg

Omge dig av guldkorn, annars dör du!

Jag har bara ett råd att ge mitt barn: Se till att du har bra vänner. Det är det enda som räknas.

När man blir förälder har man ofta gigantiska planer för hur man ska få ungen att bli sitt allra, allra bästa jag. Så här drygt tolv år senare kan jag konstatera att jag bantat ner ambitionen till två punkter.

Punkt 1: Lära barnet vikten av att omge sig av andra bra människor.
Att undvika ”dåligt sällskap” har vi med oss sedan Hedenhös, men att lära sig hur man beter sig för att ha guldkorn i sin nära sfär kan vara det allra viktigaste egenskapen ever. Det medför nämligen en hel massa andra bra grejer. God självkänsla, skyddsnät när näsan snuddar i den berömda väggen och när det blir lite för grått i vardagen – till exempel.

Jag är så lyckligt lottad att jag har en sådan sfär. Och jag tror att många av oss har det. Det gäller bara att identifiera sina guldkorn. Och självklart måste ambitionen alltid vara att bli någon annans guldkorn emellanåt!

De senaste veckorna har det varit lite rörigt i livet. Många småprojekt med lite för många inblandade på jobbet, ett husbygge som vinglar på sluttampen, julhetshelvetet och det faktum att jag och familjen, rent tekniskt, faktiskt är bostadslösa just nu bidrar.

Det är då det händer.

Kompis 1, vi kan kalla henne Anna, ser att jag är under lite isen. Hon säger inte mycket om det, men plötsligt kommer chefen med förbättringsförslag utan att jag bett om det (bara gnällt lite hos fina Anna). Hon bjuder på finkaffe och skriver söta lappar. Och plötsligt är jag anmäld till en spännande kurs i vår!

Kompis 2, vi kan kalla henne Therese, har två gånger den senaste veckan tagit med lunch till mig. Hon delar låda med hemlagad mat som om det vore det mest naturliga i världen. Hon ser också till att mitt förråd av Cola Zero inte sinar. En oerhört viktig punkt i mitt liv.

Kompisgänget, vi kan kalla dem Ålandsbåtsmaffian, tar med mig på kryssning och jag kommer hem med grav skrattkramp i magen.

Kompis 3, som vi för enkelhetens skull kallar Mia, som hälsar godmorgon när man kommer till jobbet med en bamsekram!

Mamma, som låter mig och min familj bo hos henne trots att det är mitt i julstök, trots att vi belamrar hennes hus med kläder, flyttkartonger, grejer, tvätt och annat som inte har någon egen plats.

Familjen, som fattar att man inte menar illa när humöret fuckar upp och som låter mamman sova när som helst på dygnet.

Och Så Vidare.

Så tänk efter nu – vilka är dina guldkorn, och vilka håller du lite extra under armarna när det stormar? Ta dig lite tid att ge dem en kram, ta med dem på äventyr när vardagen blir för grå, se till att favoritdrickan inte tar slut när de har det stressigt och för allt i världen - en gullig lapp kan göra en hel dag!

 

Livet går ut på att växeldra har en klok arbetskamrat, som vi kan kalla Daniel, lärt mig. Oavsett om det handlar om familj, jobb, kompisar eller fotbollslaget.

Och för att fixa det behöver vi guldkornen. För att dra själv är fruktansvärt tungt, och inte alls lika roligt.

 

Ja, just det! Punkt 2 … Lär ungarna att läsa och skriva så bra de bara kan. DET är också en förutsättning för alla andra punkter i livet. Tycker jag.

#hejauppsala//Susanna

 

Tipsa en vän

Tyckte du att den här sidan var intressant? Här kan du tipsa en vän om den.

// Consent