Logga in

Logga in
lördag 21 juli 2018
sannaglam.jpg

Varför integrerar vi inte studenterna?

Vi missar att knyta till oss tusentals Uppsalaambassadörer varje år.

Snart kommer tusentals nya studenter till Uppsala. Mycket välkomna, så klart! Men varför är vi så usla på att få dem att bli Uppsalabor?

Det kommer förmodligen att ta några veckor för dem att få kläm på Uppsala. Jag gissar att de fått mängder av information om hur man hittar på campus, vilka föreningar man, som student, kan vara med i, hur man hittar till hela 13 studentnationer. Och annat matnyttigt.

Uppsala universitet är anrikt, fint och alstrar höjdare inom alla branscher du kan komma på. SLU är också en tung pjäs dit folk från hela världen söker sig.

Studenterna är förmodligen överlyckliga över att ha fått chansen i Uppsala.

Och det ska de vara. Grattis till er!

Risken är dock rätt stor att de åker härifrån efter 3-5 år och inte har en susning om hur Uppsala funkar. Vi i Uppsala har lite svårt att integrera våra nya studenter. Vi har faktiskt, om ni frågar mig, en vansinnig integrationspolitik här när det gäller just studenterna.

De nyinflyttade studenterna kommer att träffa massor av likasinnade från Örebro, Luleå och Österfärnebo. De kommer att gilla det och efter en ganska kort tid kommer alla att känna sig som hemma.

Tyvärr kommer inte speciellt många hjälpa dem att upptäcka det som Sveriges fjärde största och mycket expansiva stad har att erbjuda utanför studentbubblan. För där har inte vi hängt med riktigt.

Efter avslutade studier ligger världen öppen för de här människorna. Några få stannar kvar i Uppsala och integreras sakta men säkert. De flesta drar vidare ut i världen. Eller hem till Örebro, Luleå eller Österfärnebo igen.

Alldeles för få kommer att berätta för världen om vår fantastiska stad. För de har knappt varit öster om järnvägsrälsen!

För dem är det inte ens ett stort problem och de gör absolut ingenting fel. Det är vi – Uppsala - som inte riktigt fattat poängen med att flera tusen studiemotiverade, talangfulla unga människor väljer just vår stad under en extremt viktig utvecklingsperiod av sitt liv.

Det är vi som inte ser till att visa upp allt vi har att erbjuda utan begränsar deras tillvaro till studentområden, uteställen där bara de med nationskort får vara, bostäder där bara andra studenter (och en och annan överliggare) bor.

Det är vi som inte passar på att skaffa oss tusentals unga ambassadörer för vår fina stad.

Det tycker jag är dumt!

#hejauppsala//Susanna

 

 

 

Tipsa en vän

Tyckte du att den här sidan var intressant? Här kan du tipsa en vän om den.

// Consent